Menczer Erzsébet

Budapest III.kerület Kaszásdűlő utca 7.10. választókerület
2013 Feb. 25 23:46

Kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

Az emléknapon, 2013. február 25-én, a Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezet – SZORAKÉSZ, a Recski Szövetség és az 1945-56 közötti Politikai Elítéltek Közössége közösen tartottak megemlékezést az Aranytíz Kulturális Központban.

Kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja



Legnagyobb meglepetésükre és örömükre a megemlékezésre ellátogatott Orbán Viktor miniszterelnök Úr és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.  A miniszterelnök Úrtól a résztvevők tájékoztatást kaptak az egyes, tartós időtartamú szabadságelvonást jogtalanul elszenvedettek jutatásának idei 50 százalékos, jövőre pedig újabb 50 százalékos megemeléséről, amiről a kormány a közelmúltban hozott döntést. Az intézkedés értelmében a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak, a rendőrhatósági őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, az 1956-os forradalomban résztvevők és az 1945 és 1963 közötti koncepciós perek elítéltjeinek juttatása 2013. január 1-től 50 százalékkal emelkedik. 2014-ben további 50 százalékos emelésre kerül sor a 2012-ben folyósított életjáradék alapot figyelembe véve.

Orbán Viktor köszöntőjében azt mondta: sajnálja, hogy az Alkotmánybíróság tapintatlan volt és az önkényuralmi jelképek betiltására vonatkozó jogszabályt úgy helyezte hatályon kívül, hogy annak még nem jött el az ideje. Addig, amíg nem egyszerűen történelmi emlékezet, hanem sok, köztünk lévő ember számára megélt napi szenvedés volt a diktatúra, addig "tapintatlan Önökkel szemben egy olyan döntés, amely úgy tesz, mintha nem történtek volna meg azok a diktatúrák, amelyeknek a jelképeit Magyarországon még hosszú ideig nem szabadna viselni" - fogalmazott. Orbán Viktor úgy vélekedett: a legfontosabb a "soha többé". Soha többé ne fordulhasson elő, hogy még egyszer olyan szenvedéseken kelljen átmennie a nemzetnek, mint amilyen szenvedéseken át kellett menni a huszadik század második felében - mondta a miniszterelnök.

Menczer Erzsébet

Budapest III.kerület , Kaszásdűlő utca 7.
  • obuda@fidesz.hu
  • 0613678791
  • 1033 Budapest III.kerület ,
    Kaszásdűlő utca 7.
eseménynaptár