Menczer Erzsébet

Budapest III.kerület Kaszásdűlő utca 7.10. választókerület
2014 Jan. 24 08:37

Mindenki által szerethető tér a helyiek javaslataival


A Békásmegyerre tervezett fejlesztés célja egy mindenki által sajátnak érzett, szerethető közösségi tér. Ezért, és a mind teljesebb társadalmi támogatás elérése érdekében az önkormányzat lakossági tervismertetőt készít elő – ezekkel a gondolatokkal zárult a Heltai Jenő tértől északra fekvő terület megújításáról szóló korábbi híradás.

Óbuda 385 millió forintot nyert a Fővárosi Önkormányzat Város rehabilitációs pályázatán, hogy ehhez saját forrásait is hozzáadva mintegy 600 millió forintból újítsa meg a békásmegyeri területet. A terveket bemutató cikkek megjelenését követően helyi lakosok egy csoportja beadvánnyal fordult az önkormányzathoz, melyben bizonyos elemek megváltoztatását javasolták. Ezt követően az önkormányzat több egyeztetést folytatott a beadványt készítő lakókkal és a tervezőirodával, kompromisszumos megoldást keresve a különböző igények között. A tervek a finomítás után nem csak esztétikusabb és funkcióiban is gazdagabb térrel számolnak, de a környező házak lakóinak nyugalmát és az átmenő forgalom zavartalanságát is biztosítják.

A korábbi elképzelésekhez képest a fő változást a déli oldalon tervezett teresedés leszűkülése és a parkolási rend racionálisabbá tétele jelenti. Nagyobb távolság lesz a jelenlegi kitaposott, saras csapást helyettesítő kulturált gyalogösvény és a négyemeletes házak között is, csökkentve ezzel az ott lakók kellemetlenségeit. Számos kisebb, praktikus változtatás mellett fontos az is, hogy az önkormányzat tervei szerint a megújulást követően egy állandó gondnok ügyel majd a tér állapotának megóvására. Ennek a pályázatnak nem része a békásmegyeri piac felújítása. Mivel azonban az önkormányzat hamarosan szeretné a piacot is felújítani, ezért már a multifunkciós tér tervezésénél is hangsúlyt fektettek arra, hogy a két szomszédos terület jól illeszkedjen majd egymáshoz.

Mindenki által szerethető tér a helyiek javaslataival


A lakossági beadvány aláíróinak nevében Richtarszky András és Vida Zoltánné december közepén kereste fel Puskás Péter alpolgármestert. A találkozót követően elmondták, hogy az eredeti tervet látva attól tartottak, hogy a helyieknek állandóan rendezvények hangzavarát kell hallgatniuk. “Örülünk, hogy erről letettek, és hogy a zöld terület nagysága sem fog csökkeni” – mondta Richtarszky András. „Ha az új tervek szerint jön létre a tér, akkor a környékbeliek elégedettek lehetnek” – tette hozzá Vida Zoltánné.

Puskás Péter alpolgármester a találkozón jelezte, hogy a teljes társadalmi támogatás elérése érdekében az önkormányzat tervismertető fórumot készül tartani. Ezen a helyi polgárok megismerhetik, véleményezhetik a terveket és javaslatokat fogalmazhatnak meg azokkal kapcsolatosan. Mostanra a dátumról is döntés született: a tervismertető fórumot 2014. január 29-én 18:00-tól a Békásmegyeri Közösségi Házban tartja az önkormányzat.
 

Menczer Erzsébet

Budapest III.kerület , Kaszásdűlő utca 7.
  • obuda@fidesz.hu
  • 0613678791
  • 1033 Budapest III.kerület ,
    Kaszásdűlő utca 7.
eseménynaptár